Caty maakt altijd wel wat bijzonders mee in- en rond haar senioren flat. Deze keer vertelt ze over de diverse soorten hondjes, die dagelijks langs haar huis lopen, om uitgelaten te worden door hun baasjes. Dit is tegelijkertijd humor, emotie, opvoedkunde. In elk geval leuk om naar te kijken.

Het opvallende van dit soort hondjes is, dat ze vrij klein zijn en daardoor ook geschikt voor kleine behuizing; ze worden ook “gezelschapshondjes” genoemd.

Caty is net verhuisd. Nu woont ze in een aanleunwoning, naast een Woon-zorgcentrum. Zij woont er samen met haar kat. Ze is nog tamelijk vitaal en zelfstandig; zij heeft dit huisje gehuurd en ze geniet volop van haar ouwe dag. Haar motto is dan ook: Vrijheid, blijheid, zelfstandigheid, zolang het nog kan!

Sommige seniorenflats bestaan slechts uit 2 à 3 kamers, waarvan de kleinste kamer ca. 2 x 2m is. Het wil niet zeggen dat de bewoners in die minimale ruimte geen huisgenootje(s) kunnen onderhouden. Een leuke bijkomstigheid van deze woninkjes is, dat de bewoners hun huisdier(en) mogen meenemen en zelf verzorgen. De persoon woont uiteindelijk nog zelfstandig en heeft het huis gehuurd. Twee keer in de week wordt het huisvuil opgehaald. Dat maakt het voor de bezitter van een huisdier iets makkelijker, omdat men het vuil niet zelfstandig naar de container hoeft te brengen. Elk dier, hoe klein ook, heeft een totale verzorging nodig. In een huishouding waar altijd een dier geweest is, is het ondenkbaar - juist nu in de laatste levensfase - de LIEFDE van zo’n diertje te moeten missen. De meeste senioren zijn dan ook blij, dat ze hun lieveling mogen behouden.

Caty is een dierenliefhebber. Vandaar haar interesse in deze viervoetertjes, die zoveel vreugde brengen aan hun senioren baasjes. De ene keer komt er een Jack Russel langs op 3 pootjes met z’n maatje van het Vuilnisbakkenras, dan weer een Shih tzu in een draagdoek tegen de wind, verderop loopt een spierwit Maltezer Leeuwtje. En zo lopen er elke dag vele soorten hondjes langs haar flat.

Jack Russel

Shih tzu

Maltezer Leeuwtje

Tegenover haar flat woont een stel met 2 geschoren kleine, laag bij de grondse, witte Cairn Terriërs. Beide hondjes zijn aangelijnd, één aan een licht blauwe- en de andere aan een roze lijn. Het hondje aan de blauwe lijn zal ongetwijfeld een reutje zijn; hij is iets forser van postuur dan zijn maatje. Zijn staartje steekt omhoog. Hij is druk, speels en heeft altijd haast, terwijl het kleinere exemplaar heel rustig met het kopje en staartje omlaag, naast haar baasje loopt, dan mòet wel het vrouwtje zijn, bescheiden, lief, wat ingetogener, zoals het vrouwtjes betaamt… Het is een lust om te zien hoe de eigenaars, om de beurt, hun huisgenootjes uitlaten. Van bovenaf gezien wordt er blijkbaar gepraat tegen deze diertjes, gezien het oogcontact met hun baasjes.

Cairn Terriërs

Chihuahua

Ineens komt er op het fietspad een scootmobiel langs met een tamelijk hoge snelheid. Voorin zit een Chihuahua heel comfortabel, in een mandje. Het kijkt rond, alsof het wil zeggen: “Wie doet me wat? Ik word toch gereden!” Van bovenaf is niet te zien of het een reutje of een teefje is, maar dat doet er niet toe. Het ziet er koddig uit, klaar! Te weten dat de eigenaresse niet meer kan lopen en gedoemd is haar verdere leven te “scootmobielen”… Ook zij is gelukkig met zowel haar vervoersmiddel, alsook met haar lievelingetje, of niet?

Haar interesses reiken heel ver, dat is de reden waardoor Cathy geen tijd besteedt aan loze koffiepraatjes, de zgn. “koffie compleet met de roddeltrommel” erbij. Sinds haar verhuizing heeft ze zich o.a. verdiept in deze hondjes, waardoor haar leven nòg rijker geworden is. Immers, “hoe meer men weet, hoe meer men tot de ontdekking komt, niets te weten”. Telkens ontdekt ze weer nieuwe onderwerpen. Gaat het niet over mensen, dan over dieren en even later over plantjes enz. en wat leeft en bloeit, haar altijd weer boeit…

Caty heeft jaren lang op de 10e etage van een flat gewoond, tegenwoordig woont ze lager, dus dichter bij de straat, waardoor ze meer zicht krijgt op alles wat er voorbij gaat. En zo komen er per dag nog vele hondjes in soorten, maten en gewichten langs haar flat: piepkleine hondjes, behaard, onbehaard. Grote honden met lange staarten of gecoupeerd. Honden in alle kleuren en rassen. Het mooie van honden is, dat ze meestal vrolijk en blij zijn. Ze blijft geïnteresseerd in al dat schoons dat aan haar voorbij gaat en lacht zich soms een bult, om de grappige momentjes die zich buiten afspelen… Ze is in staat al die kleintjes één voor één te knuffelen, maar dat kan niet! Ze kan er helaas niet bij…

Hun humor maakt ons gelukkig en blij,
want dat is het: Dieren hóren erbij!

(http://www.1001gedichten.nl/gedichten/88085/mijn_hond_en_ik)

Mijn hond en ik

Zat voor me uit te staren,
de hond die keek mij aan,
met een blik in de ogen,
zullen we wandelen gaan?
Wandelend over de wegen
met de hond aan de lijn,
héérlijk om zó in
de frisse lucht te zijn…

Kort harige Teckel

Lang harige Teckel

(www.google.nl/search?q=teckel&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=IkacVannJIHnywPMyqjYCg)

Teckel, Is de vaak gebruikte benaming voor het hondenras dashond. Het ras werd oorspronkelijk gefokt om te jagen op dassen, vandaar de naam, Dashond (Wikipedia). Levensverwachting: 14 tot 17 jaar. Hoger taxon: Hond.

Herkomst: Duitsland. Rang: Dierenras. Temperament: Levendig, Speels, Toegewijd, Slim, Eigenwijs, Dapper.

Jack Russel

 

(Bron: https://www.google.nl/search?q=Jack+Russel+&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=xrttVcvHKev8ygO1-4OgBA) en Wikipedia.

Jackrussellterriër, Hondenras. De jackrussellterriër is een door de F.C.I erkend hondenras. Het ras is ontstaan uit de huidige Parson Russell-terriër. Dominee John "Jack" Russell is de naamgever van deze jachthond (Wikipedia). Levensverwachting: 13 tot 16 jaar. Hoger taxon: Hond.

Herkomst: Engeland. Rang: Dierenras. Temperament: Vocaal, Atletisch, Energiek, Eigenwijs, Onbevreesd, Intelligent.

Cairn Terriërs

 

Cairn Terriër, Hondenras, De Cairn Terriër is een hondenras. (Wikipedia). Levensverwachting: 12 tot 15 jaar. Hoger taxon: Hond.

Herkomst: Schotland. Temperament: Vrolijk, Onbevreesd, Taai, Actief, Intelligent, Assertief. Gewicht: Mannelijk: 6–8 kg, Vrouwelijk: 6–8 kg. Hoogte: Mannelijk: 25–33 cm, Vrouwelijk: 23–30 cm. Gerelateerd: Nog 15+ weergeven, West Highland White Terrier, Border Terriër, Schotse Terriër, Norwich Terriër, Engelse Springer Spaniël.

Chihuahua

Chihuahua, Hondenras. De Chihuahua is een van de kleinste honden ter wereld. Hij dankt zijn naam aan de Mexicaanse provincie Chihuahua, waar het ras in 1850 werd ontdekt. Het is het oudste hondenras op het Amerikaanse continent (Wikipedia). Levensverwachting: 10 tot 18 jaar.

Herkomst: Mexico. Hoger taxon: Hond. Rang: Dierenras. Temperament: Levendig, Toegewijd, Alert, Snel, Dapper. Gerelateerd: Nog 15+ weergeven, Yorkshire Terriër, Dwergkeeshond, Franse poedel, Shih tzu, Mopshond.

  • Carla Bronkhorst - Spirituele Beauty & Healthbeurs Zevenkampse Ring Rotterdam
  • Carla Bronkhorst - Pasar Perron 2009
  • Carla Bronkhorst - Pasar Perron 2009

Loading Quotes...